Social Return on Investment bij Biemans Group en REMONDIS

Sinds 2022 verzorgt M. Biemans Recycling Venray samen met REMONDIS de afvalinzameling, zoals het ophalen van de PMD-zakken (plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons), de groene bak (tuinafval), de grijze bak (restafval) en de glasbak bij supermarkten. Kortom, alle huishoudelijke afvalstromen in de gemeente Venray. De chauffeurs en de beladers van de vrachtwagens worden bij hun routes zo nu en dan ondersteund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Verwachtingen managen 

“Doordat de Gemeente Venray twee jaar geleden de tender afvalinzameling, -transport en -verwerking aan REMONDIS gunde, trekken we samen op in de aanpak hiervan”, aldus John, operationeel manager bij M. Biemans Group. “Met deze aanbesteding konden we ook maatschappelijke winst realiseren door kandidaten bij ons te laten werken die weer de stap waagden om terug in de maatschappij te keren. En het is natuurlijk altijd mooi als dit lukt.” John erkent dat het in het begin even wennen was, voor zijn medewerkers maar ook voor de kandidaten. “De chauffeurs zijn er niet voor opgeleid om te begeleiden maar op een aantal vlakken hebben wij onze medewerkers voorlichting gegeven. En om verwachtingen te managen hebben we altijd vooraf even een gesprek met de kandidaten. Zij krijgen ook een instructiefilm te zien waarna ze een test met goed gevolg moeten afleggen om zo de veiligheid van iedereen te waarborgen.”

Klein team 

In een vrachtwagen zit één chauffeur en 1 à 2 beladers. De chauffeurs en de ervaren belader trainen de kandidaten in de praktijk. “Je werkt dus altijd in een klein team en dan is het belangrijk dat het onderling klikt, dat je op elkaar bent ingespeeld en in bepaalde situaties weet hoe je moet handelen”, aldus John. “Inzet en fitheid is ook essentieel want een belader zet zo’n 15.000 stappen op een dag.” Hij vertelt over een kandidaat met flink overgewicht die een traject is ingegaan om af te vallen en bij Biemans als belader is gestart. “Hij is vele kilo’s kwijt en hij heeft mede door het werken bij ons weer structuur in zijn leven. Hij is nu nog belader maar is bezig om zijn rijbewijs weer te behalen.” 

Toekomstperspectief

John kijkt samen met Sandra van de gemeente Venray naar de mogelijkheden om kandidaten te ondersteunen met een opleiding, zodat deze weer volledig kunnen terugkeren in de maatschappij. Zo is er ook een monteur voor halve dagen aan het werk die de papieren heeft om door te groeien. Zodra hij weer volledig wil en kan werken, heeft hij een goed toekomstperspectief. “Mooi dat we daar voor een aantal mensen een bijdrage aan kunnen leveren, ook al vergt het voor onze medewerkers wel wat extra werk!” Sandra is enorm blij met de extra inzet. “Wat ik vooral zo mooi vind, is de prettige samenwerking en de goede begeleiding die Biemans Group en REMONDIS geven om kandidaten een goede kans te bieden!”

Bron: https://www.venray.nl/

Terug naar nieuwsoverzicht
Social Return on Investment bij Biemans Group en REMONDIS

Werken bij M.Biemans

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan bij de M.Biemans Group?

Bekijk vacatures

© 2024
Created by